ISS oli mukana Taitaja 2021 -kisassa tukemassa nuorten osaamista ja erilaisia urapolkuja. Lue reportaasimme kisapaikalta!
Opetuskeittiössä käy vilske, kun Taitaja 2021 -kisan finalistit kokkaavat tietään nuorten ammattitaidon Suomen mestaruuteen Koulutuskuntayhtymä OSAO:n Kempeleen yksikössä. Kattilat porisevat, veitset leikkaavat vihanneksista millintarkkoja siivuja, ja lämpömittarit mittaavat kastikkeisiin prikulleen oikeaa lämpötilaa.
Vieressä tekniikkatuomarit seuraavat silmä tarkkana kilpailijoiden teknistä suoriutumista. Päivän päätteeksi valmiit annokset tarjoillaan makutuomareille.
– Keittiössä on täysi tohina päällä ja todella hyvä meininki. Finaalissa on mukana kahdeksan huipputason kisaparia kouluista ympäri Suomea. Kilpailijoiden taso on ollut tasaisen korkea, kommentoi yksi makutuomareista, ISS:n ravintolapalveluiden asiantuntija Pasi Tuomiranta.
Taitaja on monelle opiskelijalle vuoden kohokohta. Kisassa he pääsevät näyttämään opintojen aikana kerrytettyjä taitoja, ja osallistumisella on merkitystä myös tulevaisuuden työelämän kannalta.
ISS on tapahtuman pääyhteistyökumppanina mukana tukemassa nuoria osaajia. Nuorten ammattitaidon kehittäminen on ISS:lle tärkeää ja lisäksi nuoret ovat tulevaisuuden ammattilaisia ja potentiaalisia työntekijöitä.
– Olemme ISS:llä ylpeitä osaajistamme ja siitä, miten upeita uramahdollisuuksia voimme tarjota – myös opiskelijoille. Noin 300 ISS:läistä on jatkuvasti oppisopimuskoulutuksen piirissä, kertoo ISS:n henkilöstöjohtaja Sari Suono-Rasehorn.
– Meillä uskotaan, että hyviä tapoja kouluttautua työhön on useita. Moni käy ensin koulun ja astuu sitten työelämään, toiset aloittavat työssä ja kartuttavat osaamistaan hiljalleen työn ohessa. Tässä ISS:n oppisopimuskoulutukset ja työharjoittelut ovat upeita mahdollisuuksia. Lisäksi tarjoamme mahdollisuuksia edetä talon sisällä.
Oulun palvelualan opistolla kisataan Puhdistuspalvelulajin tehtävissä. Ilmassa on innostusta, tiukkaa keskittymistä ja vähän jännitystäkin, kun kuusi finalistia suorittavat kukin vuorollaan siivouksen suunnitteluun ja käytännön toteutukseen liittyviä tehtäviä. Siivouskärrystä valitaan sopivia välineitä, pintojen likaisuutta ja eri pintamateriaaleja arvioidaan, ja työturvallisuudesta pidetään huolta.
Lahden koulutuskeskus Salpauksessa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualaa opiskeleva Emma Vehtari, on juuri suorittanut viimeisen finaalitehtävänsä.
– Kisa meni ihan hyvin. Huomasin, että joitakin pieniä mokia tuli, mutta niistäkin selvittiin. Näissä Taitaja-kisoissa parasta on se, että pääsee ylittämään itsensä ja näyttämään omat taitonsa. Lisäksi meillä on ollut täällä tosi mukava ja rento ilmapiiri.
ISS:n palveluesimies Pirjo Pellikka toimii tuomarina Puhdistuspalvelulajissa. Pellikan mukaan taso on ollut kova, mutta meininki sitäkin parempi.
– Opiskelijat ovat päässeet loistamaan ja tekemään hienoja tehtäviä. Pitkin kisaa on tullut upeita oivalluksia.
Kokonaisuudessaan Taitaja 2021 -kisassa suoritettiin kolme päivää kestävät kilpailusuoritukset 46:ssa eri lajissa, 12 paikkakunnalla. Yleisö seurasi tapahtumaa verkkolähetyksinä.
Lopulta SM-mitalisteiksi selvisivät kokkilajissa kisaparit Paavo Hämäläinen ja Anastasia Kortemäki Gradiasta, Natalia Hattula ja Niina Kukkurainen Koulutuskeskus JEDUsta sekä Nenna Keränen ja Jenni Posio Lapin koulutuskeskus Redusta. Puhdistuspalvelulajin kultamitali meni Koulutuskeskus Salpauksen Vehtarille, hopeasija Savon ammattiopiston Eliza Mae Tangposille ja pronssi Gradian Henna Hurskaiselle. Lisäksi puhdistuspalvelulajille myönnettiin kestävän kehityksen Taitaja-palkinto.
ISS oli mukana myös palkitsemassa voittajia. ISS jakoi palkintostipendit puhdistuspalvelulajin kolmelle parhaalle, kokkilajin toiseksi sijoittuneelle ja ilmastointiasennuksen kolmannelle sijalle. ISS palkitsi myös erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden TaitajaPLUS-kisan ravintola- ja catering -lajin toiseksi parhaan parin.